woensdag 15 juli 2015

Dag 3 : Van Dordrecht naar Gouda via Kinderdijk 48 kms




Wij beginnen onze dag met een bezoek aan Dordrecht





Standbeeld van staatslieden Johan (zittend) en Cornelis de Witt
1625-1672 resp. 1623-1672



Het Stadhuis van Dordrecht was eerst een markthal. Het is in 1383 gebouwd voor Vlaamse kooplieden die er lakense stoffen verhandelden. In 1544 namen de bestuurders van de stad hun intrek in het gebouw en werd het Stadhuis. Het plein voor het stadhuis is aangelegd in 1679.
Het gebouw raakte zijn middeleeuwse gevel kwijt bij een grote verbouwing in de 19e eeuw. Toen kreeg het Stadhuis zijn huidige gevel en trap met leeuwen





De Grote Kerk of Onze Lieve Vrouwe Kerk is gebouwd in de 14e en 15e eeuw. Rond het jaar 1540 was het werk gevorderd tot de omloop van de toren, maar kort daarna sloeg het noodlot toe. Bij de grote stadsbrand in 1457 werden de kerk en de toren zwaar beschadigd. De herbouw gaf meteen de gelegenheid de plannen te wijzigen. De kerk zou een achtkantige torenbekroning van natuursteen krijgen. Het uiteindelijke doel, een toren van 108 meter hoog, werd wegens verzakkingen niet bereikt. In 1626 werden ter vervanging van de voorgenomen toren vier kolossale wijzerborden geplaatst, tot op heden het silhouet van 'de Dordtse Dom'. Zo kreeg de toren een hoogte van 72 meter.





























Rond 10 uur vertrekken we naar Gouda. We nemen eerst de overzet naar Papendrecht.
De Ark van Noach
Aan boord van deze replica van het oudste en tevens het grootste houten schip ter wereld, vindt u activiteiten voor het hele gezin. Op circa 20.000 m2 zijn er presentaties over de geschiedenis van Noach en wetenschappelijke achtergrond
 




We fietsen nu naar het molencomplex Kinderdijk: uniek & iconisch waterbeheer

Een groot deel van Nederland ligt tot ongeveer 7 meter onder zeeniveau. Nederlanders merken hier niets van. Vernuftig watermanagement, bestaande uit onder andere dijken, duinen, stuwen, sluizen, molens en gemalen, zorgt hiervoor. Zelfs bij springvloed blijven de Nederlandse voeten droog, en dat is maar goed ook…






Het meest belangwekkende aspect van UNESCOWerelderfgoed Kinderdijk is ongetwijfeld de unieke verzameling van 19 authentieke windmolens uit de 18e eeuw die wereldwijd als Nederlands icoon worden beschouwd.

















We lunchen in het Grand Café Buena Vista










Over de IJssel naar Nieuwerkerk (of is het Ouderkerk ?)







De laatste fietsroute naar Gouda is bijzonder mooi, spijts de aanhoudende regen.



















Rond 16u30 komen we aan in Gouda










De Goudse Waag, één van de drie belangrijkste historische gebouwen in Gouda, speelde eeuwenlang een belangrijke rol in de handel. Handelswaren werden hier gewogen om de belasting te bepalen. Vanaf 1920 werd hier alleen nog de wereldberoemde Goudse kaas gewogen. Tegenwoordig is het Kaas- en ambachtenmuseum in dit prachtige monumentale pand gevestigd. Hier leert u alles over de historie van de Goudse Kaas en hoe deze gemaakt wordt. In het museum is bovendien veel informatie te vinden over de Goudse ambachten. Regelmatig kunt u hier terecht voor een demonstratie kaas maken of zien hoe de Goudse pijpen gemaakt werden. In de winkel op de begane grond kunt u terecht voor alles wat met kaas te maken heeft, van bijzondere kaasjes tot de beste kaasschaven en de leukste souvenirs.










Het Oude Stadhuys Gouda

In de zomer van 1438 legde een verwoestende brand vrijwel het gehele toenmalige Gouda in de as.
Het Stadhuis was zwaar beschadigd geraakt. Het stadsbestuur besloot dat het nieuwe Stadhuis vrij moest staan en koos als nieuwe locatie het marktveld, toen nog een drassig veenterrein. In de loop van 1450 werd de bouw, Gotisch, voltooid. 


Ons verblijf was veel te kort om de vele bezienswaardigheden van Gouda te bezoeken.

We hebben toch een wijntje gedronken op de markt in de "Grand Café Central"
vooraleer ons logies, met wat zoeken, te vinden, bij Mevrouw Van Setten (nabij knooppunt 41)


Onze kilometer teller voor deze dag staat op 74.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten